Jak pečovat o dřevěné krájecí desky a prkénka

 4970_chefs-soul-cutoak-cutting-board--2
 
Dřevo je organický materiál a působení různých vlivů ho pochopitelně mění. Jak mechanicky, tak strukturálně. S tím se ale samozřejmě při pravidelném používání počítá.
 
Krájení ostrým nožem zanechává řezné rýhy, působení různých látek (i obsažených v potravinách) může časem měnit barevnost a největším "nepřítelem" většiny druhů dřeva je vystavení vlhkosti a/nebo nadměrnému a rychlému vysoušení. 
 
O čistotu dřevěných prkének či desek na krájení a přípravu surovin se pochopitelně musíme z hygienických důvodů starat, ale není péče jako péče. A jak platí obecně, základem je prevence
 
Péče o dřevěné krájecí desky a prkénka je důležitá pro zachování jejich kvality a vlastností. Zde jsou některé tipy, jak to udělat:
 
 

1. Čištění:

   - Po každém použití umyjte krájecí desku nebo prkénko teplou vodou a mírným čisticím prostředkem na nádobí. NIKDY se nedoporučuje umývat krájecí prkénka a desky v myčce nádobí. (Chemikálie v tabletách či kapslích pro myčky jsou velmi agresivní, mají na dřevo destruktivní účinky a společně s vysokou teplotou vyplavují oleje a vosky, kterými je dřevo přirozeně nebo při výrobě napuštěno.) 
   - Použijte houbu nebo kartáček na nádobí k odstranění zbytků jídla, aby se zabránilo rozvoji bakterií.
   - Nedoporučuje se ponořovat dřevěné desky na delší než minimální dobu na mytí do vody nebo nechat je namáčet, protože by mohly ztratit svoji pevnost a tvar.
 

2. Vysoušení:

   - Po mytí setřete zbylou vodu suchou utěrkou a nechte dřevěnou desku volně uschnout vzduchem.
   - Vyhněte se rozhodně ale také prudkému sušení na zdrojích tepla (radiátory apod.) nebo horkým vzduchem (fénování apod.).
   - Nenechávejte ji ve vlhkém prostředí, protože to by mohlo vést k deformacím nebo vzniku plísní.
 

3. Olejování a voskování:

   - Pravidelně ošetřujte dřevěné krájecí desky vhodným olejem a/nebo voskem. Olej i vosk chrání dřevo před vysycháním, praskáním a absorbováním pachů.
   - Používejte speciální oleje a vosky, jako je například minerální olej nebo olej na bázi citrusů či přípravky s obsahem včelího vosku, které jsou bezpečné pro potraviny.
   - Některé dřevěné desky jsou předem ošetřeny olejem, ale po čase může být nutné toto ošetření obnovit.
 

4. Jak poznáte, kdy je potřeba údržba?

   - Vizuálně - dřevo je světlejší a bledne nebo šedne. 
   - Dotykem - dřevo je vysušené nebo drsnější. 
   - Pokud se povrch zdrsní po úvodním používání desek (i u zcela nových hladkých desek se po zvlhčení někdy takzvaně "postaví chlup" a nejedná se o výrobní vadu) nebo jsou po delším používání na desce zářezy či rýhy, je vhodné desku přebrousit jemným smirkovým papírem zrnitosti P 80 na odstranění nerovností a P 150-180 pro vyhlazení povrchu. 
 

5. Vyvarujte se bakteriální či toxické kontaminaci:

   - Vyhněte se dlouhodobému kontaktu s syrovým masem nebo rybami na dřevěných deskách, aby se minimalizovalo riziko bakteriální kontaminace. Hlubší zářezy jsou pro mikroby ideálním úkrytem.
   - Předejděte používání agresivních čistících prostředků nebo dezinfekčních prostředků, které by mohly poškodit dřevo nebo zanechat nebezpečné rezidua a kontaminovat potraviny.
 
Pravidelná údržba a správná péče o dřevěné krájecí desky a prkénka nejen prodlužují jejich životnost, ale také udržují bezpečnost potravin a zlepšují celkový vzhled.
 
 
84608923_1560531630763168_880701224641363968_o