Jak vybrat ten správný kuchyňský nůž
V dnešní době můžete najít nepřeberné množství informací zaměřených na výběr nože. Ale setkáváme se s tím, že informace jsou buď zaměřeny na úplné začátečníky “kupte si tento nůž a nebudete mít žádné problémy” nebo na velice informované profesionály. Takto fungují i různé blogy o nožích, kde budete buďte posláni vyhledat si informace jinde, nebo odkázáni na koupi velice drahého nože.
Abychom se mohli rozhodnout, jaký nůž je pro nás ten pravý, budeme potřebovat zdravý selský rozum a osobní zkušenost, což jsou dva aspekty, kterými zajista disponujete.
První otázka, kterou je třeba si položit, je proč vlastně nový nůž potřebujete. Takto si snadno určíte typ nože, u kterého se následně zaměříte na další aspekty. Kuchyňské nože pro určité typy práce v kuchyni, lovecký nůž pro lovení, kapesní nůž pro univerzální použití.
Každý nůž má své určení. Každá kategorie obsahuje další typy nožů.
Dalším krokem při výběru nebude výběr oceli, jak jste se možná domnívali, ale výběr správné rukojeti. Pokud pro vás rukojeť nebude pohodlná, nebude se vám s nožem zacházet dobře. Obzvláště pokud budete používat nůž často a po dlouhou dobu. V případě domácího využití je důležité, aby rukojeť padla dobře do ruky všem členům domácnosti, protože budou všichni nůž používat.
V nejideálnějším případě je dobré si nůž před koupí pořádně “osahat” a zjistit, zda se vám dobře drží. Pokud ucítíte jakékoliv nepohodlí, můžete si být jistí, že se to časem nezlepší a je tedy lepší poohlédnout se po jiném noži.
Nyní je potřeba určit délku čepele
Zde bude hlavním kritériem vaše osobní preference, ale není na škodu poslechnout si rady ostatních. Např. pro loupání slupky ovoce a zeleniny bude ideální nůž s délkou čepele 8 - 10 cm, na krájení plodů se dále bude hodit nůž s delší čepelí.
Nejlepší délka čepele pro lovecký nebo turistický nůž je 12 až 15 cm. Je snadné rozhodnout se o šířce čepele: neměla by být příliš úzká. Pokud nůž není specializovaný, je 20 mm minimální šířka pro víceúčelový nůž. Čím silnější je čepel, tím větší musí být šířka. V opačném případě nůž nebude správně řezat. Příliš velká šířka také není dobrá, pouze zvýší hmotnost čepele.
A jak široká by čepel měla být?
Tloušťka 3-3,5 mm je dostatečná pro většinu úkolů týkajících se nožů. Tloušťka speciálních čepelí může být větší nebo menší, ale opět - v rozumném limitu.
A teď už můžeme mluvit o oceli
Při výrobě nožů se používá mnoho variací a druhů ocele. Pokud nejste vyloženě hi-tech fanoušek, nelamte si s tím zbytečně hlavu. Jednoduše pokud nechcete, aby vaše nože rezivěly a měly nepříjemný zápach, vsaďte na nerezovou ocel.
Tvrdost nože by neměla být nižší než 56 nebo vyšší než 64 HRC *. Pokud je tvrdost ocele nižší, nůž se rychle otupí. Pokud je vyšší, budete muset buď koupit speciální brousky a nože brousit sami, nebo utratit peníze za profesionální ostření. Za nejlepší úroveň se považuje 58-61 HRC.
Všechny tyto požadavky splňují nože vyrobené z oceli AUS-8 nebo VG-10. Tyto nože jsou vhodné pro téměř všechny typy práce. Různé nože od různých výrobců se mohou značně lišit cenou. Zde je potřeba nasadit zdravý selský rozum a vybrat si podle nejlepší variace cena - kvalita. Jak sami vidíte, i bez velkých znalostí si dokážete vybrat nejlepší nůž pro vaše potřeby.
HRC - Rockwellova mezinárodní jednotka tvrdosti. Určeno každým výrobcem a prodejcem v dobré víře.