Keramické nože - 5 faktů, které byste měli vědět
1. Keramické nože nevyžadují broušení
Při správném používání vydrží keramické nože nabroušené po opravdu dlouhou dobu. Je to dáno jejich obrovskou tvrdostí a povlaku ze zirkonia, který zajišťuje odolnost proti opotřebení. U prvních keramických nožů často docházelo ke zlomení špičky, proto Samura vytvořila jedinečné keramické nože s kulatou špičkou.
2. Keramické nože nerezaví, neoxidují a jsou zcela inertní vůči kyselinám
Můžete zapomenout na to, že by čepel po čase změnila barvu, korodovala nebo byla zmagnetizovaná. Zirkonium je absolutně chemicky inertní materiál, takže nože jsou zcela netoxické a šetrné k životnímu prostředí. Zároveň nezanechávají nepříjemnou pachuť. Keramické nože jsou, ve srovnání s těmi z nerezové oceli, velmi lehké. Jejich vzhled je neobvyklý - čepel má bílou, poloprůhlednou barvu. Mimochodem, jejich barva by měla být vždy čistě bílá - odstíny žluté nebo šedé jsou známkou levných napodobenin keramických nožů.
3. Ostrost není nejdůležitější!
Keramické nože jsou sice ostré, ale to k dokonalém řezu nestačí. Tvar rukojeti a geometrie čepele je důležitější než ostrost. Některé nože, navzdory svému extravagantnímu vzhledu, nejsou ergonomické a jejich plastové rukojeti mohou s nožem interferovat. Krájení s takovými noži bude nepohodlné a jejich špička se brzy zlomí.
Ve srovnání s tím mají naše keramické nože správný, ergonomický tvar. Jejich používání je skutečným potěšením. Rukojeť skvěle sedne do ruky a čepel s ní nijak neinterferuje.
4. Dobré keramické nože jsou skvělá investice
Navzdory podobnému vzhledu se kvalita zirkonia a výrobní přístupy velmi liší. Původní surovina - zirkonový prášek, může disponovat různou kvalitou. Mnoho výrobců v úsilí o snížení nákladů nakupuje levné materiály a šetří energii snižováním procesu slinování. Výsledkem toho jsou velice nekvalitní nože, které se rychle ztupí a jsou příliš křehké. Oproti tomu kvalitní keramické nože si zachovávají svoji kvalitu po dlouhá léta.
5. Vysoce kvalitní keramické nože se nezničí
Kvalitní keramické nože se při správném zacházení nerozbijí. Ale i přesto mají určitá omezení použití. Nelze s nimi nakrájet tvrdé nebo mražené potraviny, kosti, tvrdé klobásy a sýr.
Keramika je ideální pro chléb, zeleninu, ovoce a filety. Nekrájejte s nimi na kamenném, skleněném nebo porcelánovém povrchu; místo toho zvolte dřevěná, termoplastická nebo polyuretanová prkénka.